قبل از دانستن این نکات شامپو نخرید
«درجه» این بار به سراغ شامپو ها رفته و از سیر تا پیاز برخی از انواع شامپو های موجود در بازار را بررسی کرده است. با ما همراه باشید.
در سالهای نه چندان دور، نوع و تعداد شامپوها بسیار محدود بود. چند مدل شامپو وجود داشت که بیشتر خانوادهها از همان استفاده میکردند و اینطور نبود که هر کس شامپوی مخصوص داشته باشد؛ اما امروزه تنوع شامپوهای موجود در بازار به حدی زیاد است که انتخاب نوع مناسب آن واقعا دشوار بهنظر میرسد. میدانید که اگر شامپو مناسب موهایتان نباشد، با مشکلات زیادی مواجه میشوید.
«شامپوی خوب – شامپوی بد» تا چه حد گزاره درستی است؟
راستش را بخواهید در بسیاری از موارد خود ما هستیم که بهدلیل انتخاب شامپوی نامناسب یا عدم مراقبت از موهایمان به آنها آسیب میزنیم. احتمالا بارها متوجه شدهاید دقیقا شامپویی که شما فکر میکنید بد است، با موهای دوستتان سازگار است و بالعکس. بااینحال، بهطورکلی یک شامپوی خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- موهایتان را نرم، شفاف و خوشحالت کند؛
- عطر خوشایندی داشته باشد؛
- خواستههایتان را برآورده کند (مثلا اگر انتظار دارید شوره سرتان را برطرف کند واقعا همین کار را انجام بدهد).
علاوهبر موارد فوق که جنبه عمومی دارند، دو نکته بسیار مهم درباره شامپو وجود دارد. یکی اینکه ترکیبات پاککننده مضر در آن موجود نباشد (در ادامه برایتان گفتهایم) و دیگر اینکه روی آن برچسب «حاوی نرمکننده» و «حاوی ترکیبات رطوبترسان» وجود داشته باشد. البته میزان نیاز موی هر فرد به این ترکیبات متفاوت است. بهعنوانمثال، افراد با موهای چرب به مقدار نرمکننده و رطوبترسان کمتری نسبت به افراد دارای موهای خشک نیاز دارند. بههمیندلیل باید دقت کنید شامپوی مناسب موی خودتان را بخرید.
یک شامپوی خوب چه ترکیباتی باید داشته باشد؟
معمولا ترکیباتی که در شامپوها به کار میروند با توجه به نوع آنها متفاوت است. مثلا موادی که در شامپوی مخصوص موی چرب استفاده میشود با موادی که در شامپوی مخصوص موی خشک به کار میرود یکی نیستند. بااینحال برخی اجزای تشکیلدهنده در همه انواع شامپو مشترک است که از مهمترین آنها سورفکتانت است.
سورفکتانتها یا عوامل مؤثرِ سطحی همان پاککنندههایی هستند که سبب میشوند شامپو روی موی سر کف کند. متأسفانه سورفکتانتها علاوهبر قدرت پاککنندگی خطرناک هم هستند. بههمیندلیل برای کاهش اثر آنها از سورفکتانتهای کمضررتر و تقویتکنندهها و ویتامینها استفاده میشود.
چهار نوع سورفکتانت پاککننده داریم:
[table id=53 /]
هنگام خرید شامپو حتما برچسبها را بخوانید و مواد تشکیلدهنده آنها را بررسی کنید. مهم نیست چقدر طول بکشد، حتما میزان سولفاتها و سورفکتانتهای دیگر را بررسی کنید.
فراموش نکنید که شامپو بههیچعنوان نباید حاوی ترکیبات خطرناکی مانند پارابن، فتالات، فرمالدئید و نظایر آنها باشد. هر چند امروزه بسیاری از برندهای خوشنام دیگر از این ترکیبات استفاده نمیکنند اما باز هم باید دقت کافی داشته باشید.
[related]4234[/related]
دو سوال مهمی که قبل از خرید شامپو باید از خودتان بپرسید
برای خرید شامپو باید به دو پرسش مهم پاسخ دهید:
پرسش اول: هدفتان از خرید شامپو چیست؟
میخواهید شامپو برایتان چه کاری انجام بدهد؟ به موهایتان حجم بدهد، شوره سر را برطرف کند، ریزش مو را متوقف کند یا فقط شستوشوی عادی مدنظرتان است؟ در هر صورت باید هدفتان از خرید شامپو مشخص باشد.
امروزه در بازار شامپوها را با کاربردهای بسیار گیجکنندهای (مانند تقویتکننده، تثبیتکننده و هزار کاربرد دیگر) میبینید که بسیاری از آنها در واقع هیچ کاری انجام نمیدهند! با این حال، پرمصرفترین شامپوها که بیشترین تقاضا را دارند شامپوهای ضدریزش، ضد شوره سر، حجمدهنده و حالتدهنده هستند.
شامپوهای ضدریزش و شامپوهای ضد شوره سر را بهتر است از نوع درمانی یا داروخانهای آنها انتخاب کنید. این شامپوها معمولا توسط پزشکان توصیه میشوند اما در داروخانهها هم میتوانید آنها را با عنوان شامپوی درمانی بخواهید. این برندها بهتر از برندهای صرفا تجاری هستند و اغلب فقط در داروخانهها فروخته میشوند.
پرسش دوم: نوع موهایتان چیست؟
تقریبا همه برندها برای انواع مختلف موها شامپوی جداگانهای دارند. بسته به اینکه موهایتان چرب، خشک، معمولی یا آسیبدیده و رنگشده است میتوانید شامپوی مورد نظرتان را انتخاب کنید.
موهای چرب
موهای چرب براق هستند و چربشدن آنها تقریبا چند ساعت تا نهایت یک روز بعد از شستن شروع میشود. اگر روی این موها دست بکشید، چربی را کاملا روی کف دستتان میبینید. اگر موهای چرب دارید، شامپوهایی را که سبیوم یا چربی زیاد دارند فراموش کنید. بهترین شامپوها برای موهای چرب آنهایی هستند که روی برچسبشان فهرست کوتاهتری از مواد تشکیلدهنده مختلف وجود داشته باشد. مواد پاککنندهای مانند سولفاتها برای از بین بردن آلودگی و پاک کردن چربی روی مو بهتر است. بااینحال با توجه به مطالبی که گفتیم، مراقب باشید مقدار سولفات موجود در شامپو زیاد نباشد. از طرفی موهای چرب نیازی به نرمکننده زیاد ندارند. بهتر است این مورد را هم بررسی کنید.
موهای خشک
موهای خشک معمولا کدر و زبر هستند و نشانی از چربی روی آنها دیده نمیشود. این موها سبکتر از موهای چرب هستند و تا چند روز پس از شستن هم چرب نمیشوند. البته عدد دقیقی نمیتوان برای آنها گفت، زیرا ممکن است حتی تا چهار یا پنج روز پس از شستن هم موهایتان چرب نشوند. اگر موی خشک دارید بهتر است به دنبال شامپویی باشید که خاصیت نرمکنندگی بیشتری داشته باشد.
موهای معمولی
بیشتر افراد در این دسته قرار میگیرند. افرادی که موی معمولی دارند، موهایشان نه چرب است و نه خشک. نه زیاد لَخت است و نه فرفری. بهترین شامپو برای این موها شامپویی است که مواد پاککننده و نرمکننده بهاندازه کافی داشته باشد.
موهای نازک
جنس، قطر، نازکی و ضخامت موی هر کس به فاکتورهای ژنتیکی او بستگی دارد، با این حال گاهی مراقبت نادرست از موهای سر سبب نازکی آنها میشود. برای موهای نازک بهتر است از شامپویی استفاده کنید که آنها را ضخیمتر کند. شامپوهایی که در آنها پلیمرهایی مانند کوات یا پلی کواترنیم ۷ یا ۱۰ وجود دارد در ضخیمتر کردن موهای نازک مؤثرند. علاوه بر آن، ترکیباتی مانند پروتئین گندم هیدرولیز شده و سیلانتریول پی جی – پروپیل (PG-propyl silanetriol) ظاهر و احساس ضخیمتری به موهای نازک میدهند و سبب افزایش قطر شَفت مو (یا ساقه مو، همان بخش قابل رویت موهاست) میشوند. برای موهای نازک از شامپوهای حاوی ترکیبات سیلیکون استفاده نکنید.
موهای فرفری یا مجعد
برای این موها باید شامپویی را انتخاب کنید که در آنها مقادیر بیشتری نرمکننده برای نرمی و رطوبترسانی به مو استفاده شده باشد. برخی محصولات با نام کاندیشنرهای پاککننده همه این مزایا را با هم ارائه میدهند.
موهای خشک، آسیبدیده و رنگ شده
بعضی از موها به طور ژنتیکی خشک هستند. اما گاهی اوقات گرمای زیاد (سشوار و اتوی مو)، رنگ موهای شیمیایی، صافکنندهها و نظایر آن سبب کاهش چربی پوست سر و خشکشدن رشتههای مو میشوند. برای این کار باید از شامپویی که در فرمول آن نرمکننده وجود دارد استفاده کنید. شامپوهای حاوی دی متیکون و سیکلومتیکون هم به نرمی و درخشش موهایتان کمک میکنند و هم سلامت موها را تا حدودی برمیگردانند.
ترکیبات موجود در کاندیشنر مانند پلی کواترنیم، هیدروکسی پروپیل تریمونیم کلرایدِ گیاه گوآر یا هیدروکسی اتیل دیمونیم کلراید هم با از بین بردن کوتیکولهای مو، موها را نرمتر و خوشحالتتر میکنند. شامپویی که این ترکیبات را دارد برای موهای خشک و آسیبدیده مناسب است.
موهای ترکیبی
افرادی که پوست سرشان چرب است اما موهایشان خشک است موهای ترکیبی دارند. این افراد نمیدانند دقیقا باید کدام شامپو را استفاده کنند. بهتازگی شامپوهایی به بازار عرضه شدهاند که مخصوص این افراد هستند. این شامپوها از یک سو چربی پوست سر را متعادل میکنند و از سوی دیگر به موهای خشک نرمی و لطافت میبخشند.
انواع مو و شامپوهای مناسب برای آنها در یک نگاه
[table id=55 /]
به کمک بیشتری نیاز دارید؟
حالا که میدانید برای انتخاب شامپو چه معیارهایی را باید در نظر بگیرید، میتوانید تا حدودی شامپوهای مناسب برای موهایتان را تشخیص دهید. بااینحال، گاهی با درنظرگرفتن همه این موارد باز هم شامپویی که میخرید ممکن است انتظارات شما را برآورده نکند. در واقع، در انتخاب شامپو باید تا حدودی روش آزمون و خطا را چاشنی کارتان کنید. یعنی ابتدا با استفاده از این معیارها فهرست محدودی از شامپوهای مناسب را پیدا کنید و سپس با امتحانکردن، از بین آنها شامپویی را که با شما سازگار است انتخاب کنید. [see_also]6254[/see_also]