معرفی و بررسی انواع کیا سراتو در بازار ایران؛ از سدان تا کوپه
معرفی انواع کیا سراتو به شما امکان میدهد از بین تیپهای مختلف این خودرو کرهای بهترین گزینه را بر اساس نیازتان انتخاب کنید.
زمانی که واردات خودرو به کشور طی دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی آزاد بود، محصولات کرهای حضور پررنگی در ایران داشتند. کیا سراتو یکی از این خودروهاست که با نسلهای مختلف به کشور وارد شد و با توجه کیفیت بالا و قیمت مناسب توانسته در بازار نهچندان متنوع کشورمان جا باز کند و در فهرست بهترین خودرو کره ای قرار بگیرد.
در ادامه به معرفی انواع کیا سراتو میپردازیم و شاخصههای آنها را با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد.
معرفی انواع کیا سراتو
کیا سراتو اولین بار در سال ۲۰۰۳ به عنوان یک سدان کامپکت از سوی کمپانی کرهای کیاموتورز معرفی شد. اولین نسل این خودرو تا حوالی سال ۲۰۰۸ روی خط تولید باقی ماند و در این سال نسل دوم سراتو به بازارهای جهانی راه پیدا کرد.
نسل دوم کیا سراتو در بازار آمریکای شمالی تحت عنوان کیا فورته به فروش رسیده و در کره جنوبی نیز با نام کیا کی ۳ در اختیار مشتریان قرار گرفته است. با این وجود در بسیاری از بازارها نظیر ایران، استرالیا و آمریکای لاتین نام سراتو روی این سدان کرهای باقی ماند.
نسل سوم کیا سراتو از سال ۲۰۱۲ با تغییر همهجانبه نمای بیرونی راهی بازار شد و نهایتا نسل چهارم این خودرو نیز از سال ۲۰۱۸ تاکنون پرچمدار خانواده کیا سراتو (فورته) در دنیا بوده است.
نسل اول کیا سراتو LD
نسل اول کیا سراتو طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ در اکثر بازارهای جهانی حضوری موفق را تجربه کرد و چند سال طول کشید تا توسط اطلس خودرو به مشتریان ایرانی تحویل داده شود.
از اینرو تنها مدلهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ این ماشین کرهای در کشورمان حضور دارند که با توجه به قابلیتهای فنی و کیفی مطلوب، موفق شدند از همان ابتدای عرضه نظر مثبت اقشار متوسط را نسبت به خود جلب کنند.
کیا سراتو نسل اول در بازار ایران با موتور ۲ لیتری تنفس طبیعی به قدرت ۱۴۳ اسب بخار و گشتاور ۱۸۶ نیوتن متر همراه شده است.
این پیشرانه برای آنکه بتواند چرخهای جلو را به حرکت در بیاورد از یک گیربکس ۴ دنده اتوماتیک کمک گرفته و در همکاری با آن توانسته شتاب کیا سراتو نسل اول را به حدود ۱۰.۵ ثانیه تحت فرایند سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر بر ساعت برساند. میانگین مصرف سوخت سراتو نیز حدود ۷.۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ارزیابی شده است.
شاخصترین امکاناتی که در انواع کیا سراتو نسل اول حضور دارند شامل چنین مواردی میشود: حسگر پارک عقب، اتولایت روکش صندلیهای چرمی، چراغهای مه شکن جلو عقب، سی دی چنجر ۶ تایی با ۴ اسپیکر، دو عدد کیسه هوای جلو، سانروف و آینههای جانبی برقی و...
کیا سراتو نسل دوم TD
نسل دوم کیا سراتو با کد شناسایی TD از موفقترین اعضای خانواده این سدان جمعوجور خانوادگی و درعینحال جوانپسند به حساب میآید. سراتو نسل دوم از طراحی متفاوت نسبت به مدل قبلی سود میبرد که در زمان خودش کاملا جذاب به نظر میرسید.
این خودرو با مدلهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ به صورت وارداتی در اختیار مشتریان ایرانی قرار گرفت. شرکت سایپا نیز طی سالهای ۹۴ تا ۹۷ به مونتاژ نسل دوم سراتو پرداخت که در بازار تحت عنوان کیا سراتو مونتاژی یا سراتو سایپا شناخته میشود.
سراتو وارداتی نسل دوم با موتورهای ۱.۶ لیتری و دو لیتری تنفس طبیعی به همراه گیربکس ۴ دنده اتوماتیک در ایران عرضه شد.
از سوی دیگر سراتو های مونتاژ سایپا در مدل ۱.۶ با گیربکس ۵ دنده دستی همراه بودند و جعبه دنده سراتو مونتاژ دو لیتری نیز از نوع ۶ سرعته اتوماتیک بود که با نمونههای وارداتی تفاوت داشت.
قدرت موتور ۲ لیتری سراتو نسل دوم معادل ۱۵۴ اسب بخار و ۱۹۴ نیوتن متر است و توان خروجی پیشرانه ۱.۶ لیتری این خودرو نیز به حدود ۱۲۴ اسب بخار به علاوه ۱۵۶ نیوتن متر گشتاور میرسد.
در بحث تجهیزات و آپشنهای رفاهی، مدلهای وارداتی دست پرتر ظاهر شدند و امکانات بیشتری را به مشتریان ارائه میدادند. شرکت سایپا در ابتدا نمونههای مونتاژ خود را با حداقل امکانات روانه بازار کرد که با انتقادات فراوان روبرو شد.
به همین منظور سایپا تصمیم گرفت نمونههای آپشنال سراتو مونتاژ را به بازار ارائه دهد که از امکانات بیشتر و مطلوبتری برخوردار بودند.
امکانات این نوع از کیا سراتو TD آپشنال شامل کروز کنترل، سنسور و دوربین عقب، نویگیشین، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، سانروف، اتولایت، دکمههای کنترلی و پدال شیفتر میشود.
[related]44552[/related]
کیا سراتو نسل سوم YD
نسل سوم کیا سراتو با کد YD با مدل ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ به بازار کشورمان راه پیدا کرد. این خودرو از نظر طراحی بیرونی به طور کامل با نسل دوم متفاوت بود و شمایل بهروزتری را نشان میداد. به همین خاطر نسبت به دیگر انواع کیا سراتو در ایران برتری دارد.
موتور ۲ لیتری تنفس طبیعی به قدرت ۱۵۸ اسب بخار و گشتاور ۱۹۴ نیوتن متر به همراه گیربکس ۶ دنده اتوماتیک وظیفه تأمین و انتقال قدرت را در این خودرو بر عهده داشتهاند.
شتاب صفر تا صد سراتو نسل سوم مدل ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ چیزی حدود ۱۰.۵ ثانیه اعلام شده و میانگین مصرف سوخت آن هم به ۷.۴ لیتر در صد کیلومتر میرسد.
مهمترین آپشنهایی که کیا سراتو نسل سوم مدل ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ شامل موارد زیر است:
کروز کنترل، سامانههای کنترل کشش و پایداری، حسگرهای پارک جلو عقب، سنسور باران، دیلایت، اتو لایت، پدال شیفتر، گرمکن فرمان، نمایشگر ۴.۲ اینچی داشبورد، نمایشگر دوربین دنده عقب در آینه، ۶ کیسه هوا، تهویه اتوماتیک دوگانه، تنظیم برقی صندلیهای جلو، گرمکن صندلیهای جلو عقب، سردکن صندلی راننده، سانروف، آینههای کناری تاشونده با تنظیم برقی و گرمکن و...
نسل سوم سراتو فیس لیفت
نسخه فیسلیفت کیا سراتو YD به صورت محدود از سال ۲۰۱۶ وارد بازار ایران شد اما طی سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ با تیراژ بیشتر در اختیار مشتریان ایرانی قرار گرفت.
این نوع کیا سراتو در بخشهایی همچون سپر جلو و چراغهای جلو و عقب دچار تغییرات جزئی شد. این نسخه از لحاظ فنی تفاوتی با نسخه قبلی خود ندارد اما در بخش آپشنها شاهد اضافه شدن مواردی مثل رادار نقطه کور، سردکن صندلی سرنشین جلو، صندوق برقی هوشمند و اضافه شدن سه حالت رانندگی به نسخه فیسلیفت نسل سوم کیا سراتو مدل ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ هستیم.
لازم به ذکر است که از سال ۲۰۱۸ نسل چهارم کیا سراتو وارد میدان شد اما به دلیل عدم حضور آن در کشورمان در این مقاله از معرفی و بررسی آن خودداری میکنیم.
کیا سراتو کوپ یا سراتو کوپه
در انتهای مطلب معرفی انواع کیا سراتو به مدل کوپه این سدان کرهای میرسیم. کیا سراتو کوپه همزمان با عرضه نسل دوم سراتو سدان وارد بازار ایران شد.
سراتو کوپه نسل اول با همان موتور ۲ لیتری به قدرت ۱۵۶ اسب بخار و گشتاور ۱۹۵ نیوتن متر به همراه گیربکس ۶ دنده اتوماتیک راهی بازار کشور شد.
این خودرو در واقع بیشتر مناسب خانوادههای کمجمعیت و زوجهای جوان است و میتواند پلی بین نیازهای خانوادگی و اسپرت به حساب آید.
نسل دوم سراتو کوپه
دومین و آخرین نسل از سراتو کوپه نیز همزمان با نسل سوم سراتو با مدلهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ به صورت محدودتر وارد بازار ایران شد. این خودرو از لحاظ پیشرانه و گیربکس تفاوتی با نسخه سدان خود ندارد و آپشنهای آن نیز مشابه سراتو سدان نسل سوم مدل ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ است.
در آخر
در این مطلب به معرفی انواع کیا سراتو در ایران پرداختیم که شامل ۳ نسل از سراتو سدان و ۲ نسل سراتو کوپه میشود. مدلهای سدان بیشتر مناسب نیازهای خانوادگی است و نسل سوم به واسطه طراحی جذابتر، امکانات بیشتر و توان فنی بالاتر بهترین گزینه برای خرید است در طرف دیگر مدلهای کوپه به خاطر فضای محدود و ظاهر اسپرت مناسب جوانان است. نظر شما در مورد انواع کیا سراتو چیست؟ تجربه استفاده از این خودرو را داشتهاید؟ [see_also]45139[/see_also]