از مفهوم و کارایی برچسب انرژی چه میدانید؟
امروز در «درجه» با شماییم تا از مفهوم و کارایی برچسب انرژی برایتان بگوییم. برچسبی که احتمالا تابهحال آن را بر روی لوازم خانگی خود دیدهاید.
مصرف بیشازحد انرژی در بخش خانگی معضلی جهانی است. اما حتما شنیدهاید که صرفهجویی در مصرف انرژی راهی برای کمک به اقتصاد خانوار است. این صرفهجویی با کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانهای در کنترل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی هم مؤثر است.
ازاینرو چندی است در بسیاری از کشورها برای کاهش مصرف انرژی در بخش خانگی تدابیری جدی اندیشیده شده است. برچسب انرژی یکی از همان تدابیر است. این برچسبها با ارائه اطلاعاتی درخصوص میزان مصرف انرژی لوازم برقی، مثل یخچال و تلویزیون، یا لوازم گازسوز به ما مشتریان در انتخاب لوازمی که مصرف انرژی بهینهتری دارند کمک میکنند.
نمونه این برچسبها را حتما روی برخی لوازم خانگی دیدهاید. درادامه میبینیم که برچسب انرژی روی لوازم خانگی انرژیبَر حاوی چه اطلاعاتی است.
برچسب انرژی چه اطلاعاتی به مشتری میدهد؟
برای نمونه بیایید نگاهی به برچسب انرژی یخچالفریزر بیندازیم:
- ۱: نام یا علامت تجاری سازنده (مثلا SAMSUNG)؛
- ۲: شناسه مدل (مثلا RT850EW)؛
- ۳: نوع وسیله برودتی (مثلا یخچالفریزر بدون برفک نوع II)؛
- ۴: علامت استاندارد انرژی؛
- ۵: رتبه مصرف انرژی (مثلا ++A)؛
- ۶: عبارت «مصرف انرژی»؛
- ۷: مصرف انرژی سالانه برحسب کیلووات ساعت در سال (مثلا ۳۲۰ KWh/year)؛
- ۸: کل حجم مفید محفظههای غیرفریزری برحسب لیتر (مثلا ۴۵۷ L)؛
- ۹: کل حجم مفید محفظههای فریزری برحسب لیتر (مثلا ۱۶۱ L)؛
- ۱۰: میزان صدای محصول حین کار برحسب دسیبل (۴۱ dB)؛
- ۱۱: شماره استاندارد برچسب مصرف انرژی (مثلا INSO ۱۴۵۷۷:۱۳۹۱).
اینها نمونه اطلاعاتی است که روی برچسب انرژی لوازم خانگی انرژیبَر درج میشوند. منتها همان طور که میبینید بخشی از این اطلاعات به نوع وسیله بستگی دارند.
برای وسیلهای مثل ماشین لباسشویی درعوض اطلاعات دیگری از قبیل میزان تخمینی مصرف آب (برحسب لیتر در سال) و حداکثر حجم قابلشستوشو (برحسب کیلوگرم) در نیمه پایینی برچسب درج میشوند. یا مثلا برای تلویزیون توان مصرفی دستگاه در دو حالت آمادهبهکار و روشن (برحسب وات) و اندازه سطح تصویر (برحسب اینچ) در نیمه پایینی برچسب بهچشم میخورد.
اما موردی که بیش از سایر اطلاعات روی برچسبهای انرژی جلبتوجه میکند رتبه مصرف انرژی است.
رتبه مصرف انرژی معمولا در بازه A تا G تعریف میشود. هر حرف روی نواری رنگی شامل طیف سبز تا قرمز قرار دارد. رتبه A با نوار سبز پررنگ بالاترین سطح بهرهوری و رتبه G با نوار قرمز پررنگ پایینترین سطح بهرهوری بهلحاظ مصرف انرژی را نشان میدهد. گاهی هم خود رتبه A در چند سطح با علامت مثبت (+) درجهبندی میشود که در این حالت شاید بازه درجهبندی از +A تا D یا حتی از +++A تا F باشد.
لازم به ذکر است که این رتبه برای هر وسیلهای براساس معیارها و دستورالعملهای تعیینشده توسط مراجع ذیصلاح محاسبه میشود. کالاهای مشمول نصب برچسب انرژی پیش از دریافت این برچسب باید عملکردشان ازلحاظ مصرف انرژی در آزمایشگاههای تأییدصلاحیتشده سنجیده شود. درنهایت من و شمای مشتری از روی رتبه مصرف انرژی و سایر اطلاعات مندرج روی برچسب میتوانیم وسیله کممصرفتر را در میان مدلهای رقیب تشخیص دهیم و بهاینترتیب خرید هوشمندانهتری داشته باشیم.
کدام کالاها مشمول نصب برچسب انرژی هستند؟
ازجمله لوازم خانگی مشمول اجرای اجباری استاندارد ازنظر برچسب انرژی براساس فهرست منتشرشده از سوی سازمان ملی استاندارد ایران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتو؛
- ماشین لباسشویی؛
- آبگرمکن برقی و گازی؛
- لامپ؛
- یخچال، فریزر و یخچالفریزر؛
- کولر آبی و گازی؛
- سماور برقی؛
- بخاری برقی و گازی؛
- جاروبرقی؛
- لوازم پختوپز گازسوز؛
- تلویزیون.
برچسب انرژی؛ گامی بهسوی انتخاب آگاهانه
با مطالعه برچسب انرژی لوازم خانگی انرژیبَر هنگام خرید میتوانیم انتخاب آگاهانهتری داشته باشیم. پرواضح است که با خرید لوازم خانگی دارای رتبه A از مبلغی که باید در ماه بابت قبوض انرژی بپردازیم بهمقدار قابلتوجهی کاسته میشود. مصرف بهینه انرژی خصوصا درمورد لوازمی مثل یخچال و فریزر که ۲۴ ساعت شبانهروز برق مصرف میکنند مسئله مهمی است. با انتخاب و خرید لوازم خانگی کممصرفتر نهتنها پول پسانداز کنیم، بلکه میتوانیم بهنوبه خود نقشی در کاهش تولید آلایندههای زیستمحیطی هم داشته باشیم. چه چیزی از این بهتر؟!