بهترین سایتهای ایرانی معرفی و نقد فیلم و سریال
فیلمباز بودن فقط به نشستن و تماشا کردن آثار سینمایی و سریالهای خارجی و داخلی نیست، یکی دیگر از زوایایی که یک آدم فیلمباز دارد، اینست که آنها پس از تماشای فیلم و سریال مورد علاقهشان، نقد و بررسی و تحلیل این آثار را بخوانند. البته یک عده هم هستند که وقتشان گرانبهاست و پیش از دیدن یک فیلم به خوانش نقد و بررسی آنها روی میآورند تا ببینند که فیلم مذکور ارزش دیدن دارد یا ندارد.
در خارج از مرزهای ایران به جز با ارزش بودن زمان، مساله پرداخت و هزینه دیدن فیلمها و سریالها هم مهم است و از همین رو سایتهای نقد و بررسی فیلم و سریال به زبان انگلیسی خیلی بیشتر از سایتهای فارسی زبان است. آنها مبالغ هنگفتی را برای تماشای فیلمها و سریالها صرف میکنند و در ایران بنا به دلایل مختلف، اکثر آثار جهانی دانلود و به رایگان تماشا میشود. هرچند در ماههای اخیر Vodها سعی در تغییر این فرهنگ دارند؛ اما موضوع بحث مطلب ما در حال حاضر مبحث کپی رایت و مواردی مشابه آن نیست. در این مطلب قصد داریم به سایتهای فارسی زبان برتری بپردازیم که به نقد و بررسی فیلم و سریال داخلی و خارجی پرداختهاند؛ سایتهایی به روز و با مقالاتی تالیفی و ترجمه از سایتهای برتر دنیا که برای فیلمبازان نقش گوهر و جواهری دارند که دنیای سینمایی آنها را جذابتر میسازد.
پیش از مرور سایتهای برگزیده این فهرست باید بدانید که این روزها کانالها و صفحات زیادی در فضای مجازی وجود دارد که به بررسی آثار سینمایی روز و کلاسیک جهان و ایران میپردازند اما باید بدانید سایتهایی که در ادامه معرفی میشوند، با برنامه ریزی دقیق و بهتری به بررسی این آثار میپردازند. تیمهای خوش ذوق و قریحهای که با ترندهای روز دنیا تولید محتوا میکنند و علم و دانش کافی را برای بررسی این آثار دارند.
همچنین باید بدانید که در دنیای نقد و تحلیل نویسی، همچنان مجلات کاغذی سینمایی معتبری وجود دارند که بسیاری از منتقدین شهیر در آنها قلم میزنند. در واقع متاسفانه هنوز ارتباط قوی و موثری بین سایتهای نقد نویسی و این دسته از منتقدان شکل نگرفته و مقاومت بخش سنتی در برابر قشر مدرن در اینجا هم مانند همه صنایع و هنرها به چشم میخورد. حال بیایید در ادامه مطالب بهترین سایتها و اپها درجه سراغ گزینههای برتر در زمینه سایت فیلم و سریال برویم که فعالیت مستمر و قدرتمندی در این حیطه دارند.
۱- ویجیاتو
سایت ویجیاتو عمر کوتاهتری نسبت به سایر سایتهای موجود در این لیست دارد، این سایت به سه سالگی خود نزدیک میشود و طی این سه سال توانسته در حوزه سرگرمی (انترتینمنت) فعالیت ویژهای داشته باشد و در این بین برای بخش «سینما» نیز بهای خوبی بپردازد. ویجیاتو بخاطر ویدیوهای یوتوبی خود نیز شهرت دارد و اخیرا ساخت چند ویدیو سینمایی را نیز در کارنامه خود به ثبت رسانده و به نظر میرسد مانند بخش «ویدیو گیم» خود قصد دارد که برنامههای قوی و بلند مدتی برای بخش سینمای خود در یوتوب داشته باشد.
بخش سینمای ویجیاتو به ۴ دسته اصلی ختم میشود: فیلم، انیمیشن، سریال و انیمه. در تمام این بخشها مقالات، نقدها، یادداشتها و گزارشهای مختلفی منتشر میشود. ویجیاتو مقالات تالیفی و ترجمه شده سایتهای برتر دنیا را ارائه میکند و سعی دارد در کنار نقد و بررسی، به انتشار مصاحبهها و مقالات متعدد پیرامون دنیای سینما هم بپردازد. مطالب «برترینها» که درباره بهترینهای ژانرهای متعدد سینمایی است هم از دیگر آوردههای سایت ویجیاتو است که توانسته لیستهای معتبر و خوبی برای فیلمبازان را تهیه کند.
[related]17011[/related]
ویجیاتو در انتشار نقد فیلمها و سریالها به روز عمل میکند و معمولا تنها یکی دو روز پس از انتشار و یا اکران فیلمها، نقد و بررسی آثار در این سایت به چشم میخورد. نقدهای این سایت اکثرا تالیفی بوده و تا جای ممکن از بازنشر نقد دیگر سایتها و یا ترجمه نقدهای خارجی حذر میکند. صفحات مجازی فعال ویجیاتو در شبکههای اجتماعی نیز خوراکهای خبری مناسبی برای فیلمبازان تهیه میکند که میتواند چاشنی خوشمزهای در کنار مقالات اصلی سایت باشد.
ویجیاتو به سینمای داخلی نیز توجه ویژهای دارد و سریالهای تلویزیونی و نمایش خانگی و حتی برنامههای تاکشو را از نگاه تیز بین خود جا نینداخته و به همه آنها میپردازد. ویجیاتو رویدادهای سینمایی داخلی و آثار منتشر شده در آنها، نظیر جشنواره جهانی فیلم فجر و جشنواره بینالمللی فیلم فجر را پوشش کامل میدهد.
ناگفته نماند ویجیاتو در واقع سایتی مشتق شده از دیجیاتو بوده که در زمینه اخبار IT فعالیت میکند و به تدریج بخش سرگرمی (گیم،سینما و کامیک بوک و...) آن مستقل شده و در قالب سایت ویجیاتو فعالیت خود را آغاز کرده است.
۲- زومجی
وبسایت زومجی مشتق شده از وبسایت زومیت است که برترین سایت ایران در زمینه اخبار خارجی IT به شمار میرود. زومجی از قدیمیترین وبسایتهای فعال در زمینه گیم و سینما بوده و تقریبا برای همه فیلمبازان شناخته شده است. این سایت فعالیت خود را از سال ۹۳ آغاز کرده و حالا با گذشت ۷ سال از فعالیت خود آرشیوی غنی از مطالبی چون «بهترینها» در خود جای داده که میتواند راهنمای هر فیلمبازی باشد.
مقالات سینمایی زومجی به چهار بخش فیلم و سریال، اخبار سینما، مقالات و بیوگرافی تقسیم میشود اما در دل این ۴ بخش، دنیایی از مطالب متنوع سینمایی وجود دارد که گستره آنها بسیار زیاد است.
زومجی سعی میکند در انتشار نقدها دو روش را پیش بگیرد، یکی در وهله اول بازتاب دهنده خلاصهای از نقد منتقدین شهیر خارجی و سپس انتشار نقدی مجزا و تالیفی به قلم نویسندگان خود وبسایت. زومجی به جز سینما به دنیای انیمه و سریال هم سرک میکشد و گاهی برخی سریالها را قسمت به قسمت نقد و بررسی میکند تا بتوان بهتر آنها را ارزیابی کرد.
ویدیوهای زومجی و فعالیت این وبسایت در شبکههای اجتماعی نظیر یوتوب و اینستاگرام نیز همیشه زبانزد بوده و برنامههای سینمایی متعددی نیز توسط این وبسایت ساخته شده که طرفداران مربوط به دنیای سینما را به خود جلب کرده است. زومجی سعی میکند در برنامههای سینمایی خود به تمامی زوایای اخبار سینمای روز ایران و دنیا بپردازد و در مواقعی خاص و همزمان با انتشار یک فیلم مهم، ویژهبرنامهای درباره آن هم میسازد.
آنطور که زومجی ادعا میکند ماهیانه بیش از ۲.۵ میلیون بازدید در این وبسایت وجود دارد و آن را به پربازدیدترین وبسایت حوزه سرگرمی فارسی زبان تبدیل کرده است.
۳- سلام سینما
سایت سلام سینما را میتوان مرجع کاملی برای نقد نویسی تلقی کرد و به نوعی یک بازار اینترنتی نقدهای سینمایی دانست که البته رنگ و بوی شبکه اجتماعی را نیز در خود دارد. سلام سینما از معدود سایتهایی بوده که به یکی از چالشهای نقد نویسی ایران پرداخته و سعی کرده راهحلی مناسب برای آن پیدا کند؛ چالشی که در مقدمه این مطلب نیز به آن اشاره کوتاهی شد: عدم ارتباط نشریات کاغذی و منتقدین این مجلات با سایتهای سینمایی.
سلام سینما در ابتدا کار خود را با فراخوانی به منتقدین مطبوعاتی کشور آغاز کرد و سعی کرد آنها را ترغیب به انتشار مقالات و نقدهای خود در این وبسایت کند. در واقع با سلام سینما میشد گستره دامنه مخاطبین و خوانندگان نقدهای سینمایی را بیشتر کرد و مطالبی که در مجلات سینمایی منتشر میشدند و کمتر دیده میشدند را به دست افراد بیشتری رساند. سلام سینما این منتقدین سینمایی را با شناسایی مقالاتشان در مجلات و روزنامههای معتبر احراز هویت میکرد و مطالب آنها را در دسته بندی مجزایی نسبت به نویسندگان عادی این سایت قرار میدهد.
[related]18264[/related]
با ورود به سلام سینما شما با انبوهی از نقدها و یادداشتها درباره آثار سینمایی مواجه خواهید شد و در کنار آن مقالات تالیفی و ترجمه و همچنین گزارشهای اختصاصی سلام سینما نیز وجود دارد. این سایت اخیرا با کمک کاربران انبوه خود نیز توانسته لیستهایی از برترینهای سینمای داخل و خارج بیافریند که برای فیلمبازان حائز اهمیت است.
همانطور که گفته شد در سلام سینما دو دسته نقد و یادداشت وجود دارد، یک سری از آنها متعلق به منتقدین مطبوعاتی و معروفتر سینمایی بوده و یک سری نیز به دیگر کاربران این وبسایت اختصاص دارد. این سایت در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز فعالیت مستمری دارد و به بازنشر مطالب وبسایت در این شبکه اجتماعی و ارتباط دادن منتقدین به خوانندگان نهایی میپردازد. جدول امتیازدهی به فیلمها و سریالها که در کنار صفحه اصلی وبسایت خودنمایی میکند از دیگر ویژگیهای بارز سلام سینما است.
سیستم هوشمند پیشنهاد فیلم نیز از دیگر محصولات سایت سلام سینما است که هرچند آنچنان که باید دقیق و صد در صدی کار نمیکند اما تلاش جالب توجهی بوده و میتواند برای مواقعی به کمک فیلمبازانی بشتابد که در وقت اضافه خود نمیدانند باید چه چیزی تماشا کنند تا به سلیقهشان بنشیند.
۴-مووی مگ
وبسایت مووی مگ نیز تقریبا جزو قدیمیهای این حوزه به شمار میرود و با اینکه فعالیتش در زمان گذشته در ابعاد گستردهتری بود و حالا تقریبا گزیده کار میکند اما مطالب اختصاصی درخور توجهی در آن تولید میشود که خواندنش خالی از لطف نیست.
مووی مگ در کنار انتشار نقد و بررسی آثار روز سینمای ایران و جهان به خوبی به بخش اخبار این حوزه میپردازد و همچنین مقالات تالیفی خوبی در این زمینه تولید میکند.
وبسایت مووی مگ آرشیو غنی دارد و طی سالها فعالیت خود مطالب قابل توجهی منتشر کرده که میتواند برای فیلمبازان قابل توجه باشد. همچنین مقالات خلاقانهای در این وبسایت منتشر میشود که نظیر آن در دیگر وبسایتهای حوزه کمتر دیده میشود، به عنوان مثال بخشی به نام آزمون سینمایی در مووی مگ قرار دارد که مخصوص عشاق فیلم بوده و ذهن آنها را درگیر سوالاتی از فیلمهای محبوبشان میکند.
مووی مگ در زمینه ساخت و تولید و انتشار برنامههای ویدیویی سینمامحور نیز ید طولانی دارد و هرچند هیچگاه نتوانسته آنطور که باید در این زمینه حرف خاصی برای گفتن داشته باشد اما اخیرا با ساخت برنامههایی بدون مجری و نریشن محور توانسته عملکرد بهتری از خود نشان دهد.
۵- نقد فارسی
سایت نقد فارسی از وبسایتهای قدیمی حوزه نقد و بررسی فیلم و سریال به شمار میرود. سایتی که به نظر میآید بودجه چندانی ندارد و سکان آن توسط یک سری از عاشقین سینما هدایت میشود چرا که هنوز هم پس از چندین سال فعالیت، مشکلات عدیدهای در طراحی سایت به چشم میخورد و در برخی از قسمتهای سایت، شلختگیهایی وجود دارد که ناشی از تمرکز دقیق سایت در کاربر محور بودن آن است.
با این وجود نمیتوان منکر مقالات تالیفی و ترجمه خوب این وبسایت شد، مقالاتی که گاه متعلق به منتقدین برتر جهان نظیر جیمز براردینلی بوده و با ترجمهای سلیس و روان و البته در کمترین زمان ممکن به دست خوانندگانش میرساند.
نقد فارسی اخبار گزیدهای از سینمای داخل و خارج را نیز پوشش میدهد اما این بخش ضعیفتر از بخش نقد و بررسی فیلمها و سریالها عمل میکند و همانطور که از نام سایت پیداست، نقد فارسی حول محور ریویوهای سینمایی میچرخد.
سایت نقد فارسی طی سالها فعالیت خود افول زیادی پیدا کرده و حالا مانند سابق نمیدرخشد اما هنوز هم از قدیمیهای این حوزه محسوب میشود و مقالات قدرتمندی در آرشیو خود دارد که خواندنی به حساب میآیند.
دیگر سایتهای معتبر در زمینه نقد فیلم و سریال
به جز موارد بالا میتوان به چندین سایت فیلم و سریال افتخاری دیگر نیز اشاره کرد که هر یک نقدهای متعددی از فیلمهای خارجی و داخلی را به انتشار میگذارند و مخاطبین خاصی پیدا کردهاند. به عنوان مثال سایت دیجی کالا در بخش دیجی کالا مگ خود فعالیت خوبی در زمینه سینما دارد و یا فیلیمو که با مجله خبری خود یعنی فیلیمو شات توانسته مقالات تالیفی و ترجمه قوی را به دست خوانندگانش برساند. در کنار فیلیمو دیگر بازیگر اصلی VOD کشور یعنی نماوا نیز با نماوابلاگ خود سعی در ارائه و نشر نقدهای تالیفی و ترجمه را دارد و توانسته از پس این ماموریت خود به خوبی بربیاید. وبسایتهای فعال در زمینه گیم که در کنار پرداختن به مقوله بازیهای ویدیویی به سینما میپردازند نیز تنها به ویجیاتو و زومجی منتهی نمیشوند. بعنوان مثال گیمفا که سینماگیمفا خود را دارد و به بررسی آثار جدید و کلاسیک سینمای داخل و خارج میپردازد و سایت دنیای بازی که توجه کمرنگی به ترند سینمای روز دنیا دارد. در کنار این موارد وبسایتهایی جدیدتر با عمری کوتاهتر نیز وجود دارند که بعنوان مثال وبسایت سرگرمی یکی از آنهاست و توانسته در این مدت زمان کم، فعالیت قابل توجهی از خود در زمینه سینما به نمایش بگذارد. پیشنهاد هارد اکسترنال با تخفیف ویژه را ببینید [see_also]18530[/see_also]