نکاتی که برای انتخاب و خرید بالش مناسب باید بدانید

نکاتی که برای انتخاب و خرید بالش مناسب باید بدانید
راهنمای مطالعه

    یکی از لازمه‌های خواب راحت انتخاب بالش مناسب است. امروز در «درجه» نکات لازم برای انتخاب بالش مناسب را با شما در میان می‌گذاریم.

    بالش مثل تشک نقش بسزایی روی کیفیت خواب دارد. اگر شب‌ها روی بالش نامناسب بخوابید، بعید نیست که بعد از مدتی گردن‌درد به‌سراغ‌تان بیاید. دردی موذی که می‌تواند لذت خوابی شیرین و آرام را در لحظه پوچ کند! اما انتخاب بالش مناسب هم کار آسانی نیست. برای خرید بالش مناسب باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید. یکی از مهم‌ترین این نکات جنس مواد پرکننده بالش است که درادامه برایتان توضیح می‌دهیم.

    انواع مواد پرکننده بالش

    بالش‌ها را از مواد مختلفی پر می‌کنند که هرکدام‌شان هم مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. انتخاب شما می‌تواند به ترجیحات فردی و مشکلاتی از قبیل گردن‌درد بستگی داشته باشد. درادامه مختصری از ویژگی‌های رایج‌ترین پرکننده‌های بالش را با هم بررسی می‌کنیم.

    کُرک

    انواع مواد پرکننده بالش - کرک

    بالش‌های کرک را از پرز نرم قسمت‌های زیرین پر پرندگانی مثل اردک، غاز یا قو پُر می‌کنند. کرک معمولا در ترکیب با پر استفاده می‌شود. اما بالشی بالش کرک است که بیش از ۲۵ درصد پر نداشته باشد. بالش‌های کرک فوق‌العاده سبک‌ و انعطاف‌پذیرند و دوام نسبتا بالایی دارند. ازطرفی چون گرمای بدن را به خود جذب می‌کنند، البته نه زیاد، در فصل سرما گرمای مطبوعی خواهند داشت.

    منتها کرک جنس لاکچری به‌حساب می‌آید و بالش‌های کرک قیمت بالایی دارند. برای اینکه از ریخت نیفتند هم باید هرازگاهی با دست‌ پف‌شان دهید (این نکته درمورد بالش‌های الیاف‌مصنوعی و پر هم صدق می‌کند). ضمنا ضخامت این جنس بالش‌ها اغلب بین حد کم تا متوسط است که اگر سر بزرگ یا شانه‌های پهنی داشته باشید شاید احساس راحتی نکنید. اگر گردن‌درد دارید هم همین‌طور. به‌اضافه اینکه کرک می‌تواند حساسیت‌زا باشد و حتی گاهی بوی بد بدهد.

    مشاهده پرفروش‌ترین مدل‌های بالش

    پلی‌استر

    انواع مواد پرکننده بالش - پلی‌استر

    بالش‌های پلی‌استر به‌خاطر قیمت مقرون‌به‌صرفه‌ترشان پرطرفدارند. الیاف پلی‌استر به دو نوع سیلیکونی‌شده و معمولی‌ تقسیم می‌شوند. پلی‌استرهای سیلیکون‌دار قابلیت ارتجاعی بیشتری دارند و از لحاظ نرمی و سبکی به بالش‌های کرک بی‌شباهت نیستند. با این تفاوت که پلی‌استر به گرانی کرک نیست و حساسیت ایجاد نمی‌کند.

    عیب عمده بالش‌های پلی‌استر در دوام کوتاه‌مدت‌شان است. معمولا یکی دو سال بیشتر دوام ندارند، چون گوله می‌شوند و پف‌شان می‌خوابد. مگر اینکه به‌عنوان بالش تزئینی استفاده شوند که دوام بیاورند. یادتان هم باشد که پلی‌استر چربی و عرق را زود به خود می‌گیرد و به شست‌وشوی مکرر نیاز دارد. بالش‌های پلی‌استر را می‌توانید در ماشین لباس‌شویی هم بیندازید. اما با هر بار شست‌وشو کیفیت‌شان افت می‌کند.

    پر

    انواع مواد پرکننده بالش - پر

    بالش‌های پر را معمولا از پر بال و پشت پرندگانی چون اردک یا غاز پُر می‌کنند. ترکیب کرک و پر هم رایج است. اما بالش‌های کرک و پر از بالش‌هایی که فقط با پر پُر شده‌ باشند، گران‌ترند. بالش‌های کرک و پر درصورتی‌که مقدار کرک‌شان بیشتر از ۱۰ درصد نباشد همان بالش پر تلقی می‌شوند.

    بالش‌های پر کمی سفت‌اند و اغلب قابل‌شست‌وشو نیستند. مثل کرک می‌توانند حساسیت‌زا باشند و بوی ناخوشایندی بدهند. اما از بالش‌های کرک تخت‌تر و سنگین‌ترند. دوام‌شان هم از بالش‌های الیاف‌مصنوعی بالاتر است.

    پنبه

    انواع مواد پرکننده بالش - پنبه

    پنبه ماده‌ای طبیعی و ضدحساسیت است. بالش‌های پنبه‌ای قابل‌تنفس‌اند و شستن‌شان ممانعتی ندارد. الیاف طبیعی درکل به‌نسبت الیاف مصنوعی خیلی نرم‌ترند و راحتی و محافظت‌کنندگی بیشتری هم دارند. به‌علاوه در مقایسه با پلی‌استر و فوم خنک‌ترند. منتها الیاف پنبه در عرض چند ماه بر اثر استفاده گوله می‌شوند و پف یک‌دستی نخواهند داشت. به‌همین خاطر بالش‌های پنبه‌ای معمولا درصدی هم الیاف مصنوعی دارند تا شکل‌شان را بیشتر حفظ کنند.

    مموری فوم

    انواع مواد پرکننده بالش - مموری فوم

    مموری فوم از ابداعات ناسا بوده است و به‌اسم فوم ویسکواِلاستیک پلی‌یورتان هم شناخته می‌شود. بالش‌های مموری فوم برای محافظت از گردن و ستون فقرات مناسب‌اند. اما تنها اگر به پشت یا پهلو می‌خوابید برایتان قابل‌استفاده خواهند بود. بالش‌های مموری فوم می‌توانند از خرده‌فوم یا فوم یک‌تکه باشند که البته یک‌تکه بهتر است.

    قیمت بالا و وزن سنگین‌شان را هم نباید از نظر انداخت. ضمن اینکه پس از چند ساعت استفاده گرم می‌شوند و زمانی که از تازگی بیفتند بوی خاصی خواهند داشت. اما بالش‌های فومی، چه مموری فوم چه لاتکس، به‌نسبت سایر انواع بالش‌ها صدای کمتری در گوش ایجاد می‌کنند.

    لاتکس

    انواع مواد پرکننده بالش - لاتکس

    لاتکس ماده‌ای طبیعی است که از شیره درختانی نظیر کائوچو به‌دست می‌آید. بالش‌های لاتکس را در محافظت‌کنندگی و کاهش فشار می‌توان هم‌پای بالش‌های مموری فوم دانست، اما اینها معمولا سبک‌تر و تنفس‌پذیرترند. بالش‌های لاتکس در زمان استفاده فرم سر و گردن را به خود می‌گیرند، اما قادرند به حالت اولیه برگردند.

    اغلب بالش‌های لاتکس ضخامت‌شان بین حد متوسط تا زیاد است و در درجات سفتی متنوعی تولید می‌شوند. علاوه‌بر اینها بالش‌های لاتکس دوام بالایی دارند و دیر از ریخت می‌افتند. فقط اینکه گران‌اند و اوایل استفاده شاید بوی عجیبی برایتان بدهند.

    سایر مواد

    تنوع مواد پرکننده بالش بیشتر از اینهایی است که گفتیم. منتها مابقی خیلی رایج نیستند. مثلا بالش‌های مموری فوم ژلی هم داریم که جریان هوای بیشتری دارند و اصطلاحا داغ نمی‌کنند. یا مثلا بالش‌هایی هم هستند که داخل‌شان را با پوسته گندم سیاه پر می‌کنند. این بالش‌ها قابلیت تنفس و دوام بالایی دارند. فقط اینکه صدا می‌خورند.

    کدام‌یک از این انواع برای من مناسب‌تر است؟

    اما برای اینکه راحت‌تر بتوانید از بین این انواع انتخاب کنید، شاید بهتر باشد که اول ببینید با چقدر نرمی یا سفتی احساس راحتی بیشتری می‌کنید:

    • اگر بالشی می‌خواهید که حسابی نرم باشد، از بالش‌های پُرشده با الیاف طبیعی بخرید. بالش‌های کرک یا کرک و پر نرم‌اند. اما اگر قیمت‌شان برایتان زیاد است، بالش‌های پلی استر هم تقریبا همان نرمی را دارند.
    • اگر بالشی می‌خواهید که علی‌رغم نرمی اندکی هم سفت باشد، پس احتمالا پلی‌استر برایتان گزینه مناسبی است، چراکه بالش‌های پلی‌استر بااینکه خیلی نرم‌اند، از بالش‌های کرک کمی سفت‌ترند.
    • اگر بالشی می‌خواهید که فشرده و متراکم باشد، بد نیست انواع مموری فوم را امتحان کنید. البته بالش‌های مموری فوم هم به‌مرور بر اثر استفاده کمی نرم‌تر می‌شوند. اما درمجموع محافظت‌کنندگی بالایی دارند.

    از ترکیبات داخل بالش که بگذریم، نکته حائز اهمیت بعدی برای انتخاب بالش مناسب توجه به سایز و ضخامت آن است.

    سایز و ضخامت بالش

    سایز و ضخامت بالش

    انتخاب سایز و ضخامت بالش به ترجیحات فردی و البته طرز خوابیدن‌ هرکسی بستگی دارد. بالش‌های سایز بزرگ‌تر فضای بیشتری برای هر دو سمت سر دارند و برای کسانی که حین خواب غلت می‌زنند و مدل خوابیدن‌شان را تغییر می‌دهند، مناسب‌ترند. اما ابعاد و اَشکال نامتعارف هم داریم. مثلا اگر شب‌ها بالش بغل می‌کنید یا بیشتر به پهلو می‌خوابید، بالش‌های مخصوص درازی هستند که می‌توانید علاوه‌بر بالش اصلیِ زیر سرتان استفاده کنید. بالش‌های ‌Uشکل بارداری هم فرم خاص‌شان برای راحتی خواب مادر در دوران بارداری طراحی شده‌‌اند.

    علاوه‌بر طول و عرض بالش ضخامت یا همان ارتفاع بالش هم در راحتی شرط است. برای انتخاب بالشی با ارتفاع مناسب به عوامل زیر رجوع کنید:

    طرز خوابیدن

    • به پهلو: وقتی به پهلو می‌خوابید، ارتفاع شانه نمی‌گذارد که سر هم‌تراز با ستون فقرات قرار بگیرد. پس به بالش کلفت‌تر یا بهتر بگوییم بلندتری احتیاج دارید که سرتان را در راستای گردن بالا بیاورد.
    • روی شکم: اگر عادت دارید روی شکم‌تان بخوابید، بالش‌تان بهتر است نازک و کم‌ارتفاع باشد.
    • به پشت: خوابیدن به پشت خودبه‌خود به حفظ راستای طبیعی سر، گردن و ستون فقرات کمک می‌کند. بنابراین اگر معمولا به پشت می‌خوابید، بالش‌های با ارتفاع متوسط برایتان کفایت می‌کنند.

    طرز قرارگیری بالش زیر سر

    به‌طورکلی اگر از آن‌دسته افرادی هستید که بالش را کاملا زیر سرتان قرار می‌دهید، احتمالا با بالش‌های ارتفاع کم تا متوسط احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. اما اگر بالش را کامل زیر سرتان قرار نمی‌دهید، چون دراین‌صورت همه سر توسط بالش محافظت نمی‌شود، پس شاید بالش‌های با ارتفاع بلندتر برایتان مناسب‌تر باشند. منتها در تصمیم‌گیری برای ارتفاع بالش صرفا به این نکته اکتفا نکنید.

    وزن بدن

    افراد سنگین‌وزن، مثلا بالای ۱۰۰ کیلو، بدن‌شان در تشک بیشتر فرو می‌رود، خصوصا اگر جنس تشک از فوم یا لاتکس باشد، و بنابراین سرشان بالاتر قرار می‌گیرد. به همین خاطر برای سنگین‌وزن‌ها ارتفاع بالش در حد کم تا متوسط بهتر است. اما برای سبک‌وزن‌ها، مثلا زیر ۶۰ کیلو، بالش‌های بلندتر مناسب‌ترند. کسانی هم که وزن‌شان بین سبک‌وزن و سنگین‌وزن است معمولا روی بالش‌های با ارتفاع متوسط بیشتر احساس راحتی می‌کنند.

    حالا که از وزن بدن گفتیم بد نیست همین جا نکته‌ای را هم درخصوص اندازه و وزن سر خدمت‌تان عرض کنیم. کسانی که سر بزرگ و سنگینی دارند اغلب‌شان بالش‌های بلندتر را ترجیح می‌دهند. پهنای شانه‌ها هم می‌تواند عامل تأثیرگذاری باشد. اگر شانه‌های پهنی دارید بهتر است بالشی انتخاب کنید که کمی بلند باشد.

    و اما سفتی بالش

    سفتی بالش نکته قابل‌توجه دیگری است که شاید برای شما هم سؤال باشد. راستش را بخواهید سفتی بالش تا حد زیادی سلیقه‌ای است. اما به‌طورکلی می‌توان گفت بالش‌های نرم‌تر برای کسانی که روی شکم می‌خوابند و بالش‌های سفت‌تر برای به پهلوخوابیدن مناسب‌ترند. برای گردن‌درد هم معمولا بالش‌های نسبتا سفت را پیشنهاد می‌دهند.

    شاید فکرش را هم نمی‌کردید که انتخاب بالش مناسب این همه نکته داشته باشد! اما فقط کافی است یاد بیاورید که تقریبا یک‌سوم عمرمان در خواب سپری می‌شود. پس اصلا هم عجیب نیست که باید برای انتخاب این همدم صمیمی دقت بیشتری به‌خرج دهیم. امیدواریم آنچه گفتیم در انتخاب به‌کارتان بیاید.

    جدیدترین مدل‌های بالش را ببینید

    تهیه شده در: درجه
    {{totalCount}} دیدگاه‌
    {{name.error}}
    {{email.error}}
    {{commentViewData.commentLength - commentMessage.value.length}} کاراکتر باقی مانده
    {{commentMessage.error}}

    ممکن است به این مطالب نیز علاقمند باشید