قبل از خرید روغن جامد و نیمه جامد این نکات را بدانید
حضور روغنها در پختوپز و بهطور کلی، آشپزی بسیار پررنگ است و این یعنی با سلامتی ما ارتباطی تنگاتنگ دارند. اگر قبل از انتخاب و خرید انواع روغن جامد، دربارهشان اطلاعات کافی نداشته باشیم، امکان دارد که به سراغ گزینهای نامناسب برویم و سلامتی خودمان و کسانی که از دستپختمان نوشجان میکنند به خطر بیندازیم. در این مقاله از نکات خرید روغن جامد خواهید خواند.
روغن جامد چیست؟
اگر بخواهیم روغنها را دستهبندی کنیم باید بگوییم که دو دسته روغن داریم: گیاهی و حیوانی. گیاهیها که از دانههای روغنی گرفته میشوند و روغنهای حیوانی هم از چربی حیوانات یا چربی شیر به دست میآیند. روغن جامد اسیدهای چرب اشباع دارد و به همین خاطر است که در دمای اتاق به شکل جامد درمیآید. روغنهای مایع مقاومت کمی در محیط دارند و ناپایدارند.
روغنهای نباتی یا همان گیاهی به شکل مایع هستند و آنها را به شکل جامد درمیآورند تا ماندگاریشان بیشتر شود و راحتتر بتوان آنها را نگهداری کرد. روغنهای مایع ساختار و حالتی غیراشباع دارند. به این حالت، سیرنشده هم میگویند. اگر بنا باشد که روغنهای مایع را به شکل جامد دربیاورند باید آنها را اشباع یا سیرشده کنند. اما چطور؟ راه حل، اضافهکردن هیدروژن به آنهاست.
در واقع، روند جامدکردن روغنهای مایع این است که به پیوندهای آنها هیدروژن اضافه میشود. به این عمل هیدروژانسیون گفته میشود. شاید جامدکردن روغنهای مایع باعث افزایش امکان نگهداری آنها شود اما مضرات زیادی از جمله پایینآمدن قابلیت هضم در معده، مسدودکردن رگهای خونی و مشکلات قلبی را به همراه دارند. با چنین تفاسیری، خرید روغن جامد و مصرف آن در آشپزخانه کار درستی به نظر میرسد؟
[related]20730[/related]
مضرات خرید روغن جامد چیست؟
همانطور که در بخش قبل گفته شد، روغن جامد دارای مضراتی است که در خرید باید به آنها توجه شود. زمانی که روغنها با عمل هیدروژانسیون به حالت جامد درمیآیند، چربی ترانس به وجود میآید. چربیهای ترانس دارای چربیهای غیراشباعند و برای سلامتی قلب و عروق بسیار مضرند. این چربیها باعث افزایش کلسترول بد (کلسترول LDL) و کاهش کلسترول خوب (کلسترول HDL) میشوند.
پس خرید روغن جامد ایدهٔ چندان خوبی نیست. چرا باید به دنبال خرید روغنی باشید که در فرایند تولید آن، روغن مفید یا غیراشباع به روغن مضر یا اشباع تغییر حالت میدهد؟ البته تولیدکنندگان هم دلایل خود را برای انجام فرایند هیدروژانسیون دارند. این فرایند موجب ماندگاری محصولشان میشود و نمیگذارد که ترکیب زودهنگام روغن مایع با اکسیژن موجب خرابشدن آن شود.
روغن جامد را بهسادگی میتوان جابهجا و حمل کرد و در مقابل حرارت و گرما از مقاومت بیشتری نسبت به روغن مایع برخوردار است. همهٔ اینها دستبهدست هم میدهد تا روغنهای جامد در چرخهٔ تولید صنایع غذایی حضور داشته باشند. اما ما و شما که مجبور نیستیم به سراغ خرید روغن جامد برویم. قبول دارید؟ درهرحال، بد نیست که بدانیم از میان روغنهای جامد، کدام گزینهها بهتر هستند.
گزینههای بهتر در خرید روغن جامد کدامند؟
از میان روغنهای جامد موجود در بازار هم تعدادی با شرایطی بهتر تولید میشوند. مثلا در خرید روغن جامد به این نکته توجه کنید که اسیدهای چرب اشباعشدهٔ روغن جامد از ۲۵ درصد بیشتر نباشد. اسیدهای چرب ترانس هم خطرناکند و اگر میزان آنها در روغن از ۱۰ درصد تجاوز کند نباید به فکر خرید روغن جامد باشید.
واقعیت این است که روغنهای جامد مملؤ از اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس هستند. پس بهتر است تا جایی که میتوانید در خرید روغن از انتخاب آنها دوری کنید. بخش مهمی از سلامتیتان وابسته به مواد غذایی مصرفی است. پس با خوردن موادی که مضربودن آنها مانند روز روشن است از سالمزیستن و داشتن تنی سالم، خود را دور نکنید.
روغن نیمه جامد چیست؟
حتما نام روغنهای نیمه جامد هم به گوشتان خورده است و شاید از آنها برای پختوپز استفاده میکنید. روغنهای جامد برای سلامت افراد خوب نیستند. این را دیگر همه میدانند. حتی کسانی که معتقدند، طعم غذا با روغنهای مایع چندان جالب نیست هم میدانند که روغنهای جامد برای بدن ضرر دارند. اما بنا به همین طرز تفکر و میل بعضی خانوارها به ادامهٔ مصرف روغنهای جامد است که روغنهای نیمه جامد در بازار به فروش میرسند.
روغنهای نیمه جامد حاوی اسیدهای چرب ترانس زیر ۲ درصد هستند. این موضوع باعث میشود تا روغنهای نیمه جامد نسبت به جامدها انتخاب بهتری باشند. باز هم پزشکان و متخصصان توصیه میکنند که به جای روغنهای جامد و نیمه جامد از روغنهای مایع گیاهی استفاده شود.
پرفروشترین انواع روغن نیمهجامد
به این نکات دقت میکنید؟
روغن جامد روغن خوبی نیست. چون برای سلامتی ضرر دارد. برای همین بهتر است دور آن را خطی بزرگ و قرمز بکشید. همانطور که پیشتر هم گفته شد، این روغن باعث میشود تا کلسترول بد در بدن افزایش پیدا کند و سروکلهٔ بیماریهای قلبی پیدا شود. اضافهوزن، چاقی، فشار خون بالا و امراض قلبی مختلف از جمله مشکلاتی هستند که روغنهای جامد برایمان بهوجود میآورند. پس چه اصراری به مصرف آنها داریم؟
فستفودها و شیرینیهای چرب و خامهای هم معمولا با روغنهای جامد آماده میشوند. یعنی روغن جامدی در آنها به کار میرود که حاوی چربیهای ترانس خطرناک است و میتواند سلامت را بهشدت به خظر بیندازد. برای همین است که میگویند به سمتوسوی فستفود و شیرینیهای چرب نروید.
نظر شما راجع به خرید روغن جامد و نیمه جامد چیست؟ ممنون میشویم در بخش نظرات کاربران برایمان بنویسید.
پرفروشترین انواع روغن نیمهجامد
[see_also]6377[/see_also]